Vissza

Összehasonlított termékek

Tudod, hogyan született meg a floorball?

A tornatermi hoki, becsületes nevén floorball (vagy palánklabda) egy igen fiatal sportág, mely egyesek szerint az 1960-es évek Amerikájában látott napvilágot. A maihoz hasonló műanyag ütőkkel és műanyag korongokkal játszott sportot floorhockey néven emlegették, és az első hivatalos tornát 1976-ban, Michiganben rendezték meg.

Tudod, hogyan született meg a floorball?


Ezzel párhuzamosan azonban Svédországban is kitaláltak egy hasonló játékot, mégpedig azzal a céllal, hogy a jégkorongnál kevésbé agresszív, ám ugyanolyan élvezetes és valamennyi tornateremben játszható csapatsportot is űzhessenek a fiatalok. A játékot „innebandy”-nak nevezték el, ami magyarul annyit tesz: padlólabda, angolul: floorball. Korong helyett itt egy könnyű, műanyagból készült, lyukacsos labda volt a játék „főszereplője”, és bár kapusa nem volt a csapatoknak, a kapuk akkor még sokkal kisebbek voltak, mint ma. A jelenleg is érvényben lévő szabályokat 1981-ben rögzítették Svédországban, a Nemzetközi Floorball Szövetséget pedig 1986-ban alapította Finnország, Svédország és Svájc nemzeti floorball szövetsége.


Miben hasonlít és miben tér el a jégkorongtól?

A jégkoronghoz hasonlóan egy floorballmérkőzés háromszor húsz percből áll, de a floorballt gyakorlatilag bárhol lehet játszani – a játékidőt, a pálya méretét és a játékosok számát is lehet variálni. A hivatalos pályaméret egyébként 40 m × 20 m, a gólterület 4×5 méter, a kapusterület pedig, ahol csak a kapus tartózkodhat, a 2,5 × 1 méter nagyságú. A kapu mérete 160x115x60 cm, valamivel kisebb, mint a jégkorongban, itt ugyanis a kapusok védőfelszerelése csupán térd-, mellkas- és fejvédőből áll. A floorballhoz a terepet sokszor kézilabdapályán állítják fel.
A felszerelés tekintetében jóval egyszerűbb a floorball a jégkorongnál: mivel az erőszakos érintkezés itt nem megengedett (a játékosok csak vállal ütközhetnek), drága védőfelszerelésre sincs szükség, csak egy pár kényelmes futócipőre és egy ütőre. A floorballütő nyele rövidebb, mint egy hokiütőé, a kerekített ütőfej pedig lehetővé teszi a kiváló labdakezelést -és lövést.
     
A 72 mm átmérőjű és 23 gramm súlyú labdán 26 darab azonos méretű lyuk található, egymástól egyenlő távolságra. Mozgatása egyszerű és igen gyorsan tud gurulni, illetve repülni. Az eddigi legerősebb floorballütéstől 191 km/óra sebességgel repült a levegőbe a labda.

Ami a játékszabályokat illeti

Csakúgy, mint a jégkorongban, a floorballban is öt mezőnyjátékosból – közülük hárman támadó, ketten pedig védő poszton játszanak – és egy kapusból áll egy csapat. A  mérkőzés alatt a kapus végig térdelő pozícióban van, a labdát bármely testrészével megérintheti, ütheti, rúghatja, dobhatja vagy kezével megfoghatja, de legfeljebb 3 másodperc után ismét játékba kell hoznia azt. Ezzel szemben a mezőnyjátékosok csakis az ütővel kezelhetik a labdát. Bár lábbal is megállíthatják, továbbítani vagy vezetni a labdát csak az ütővel megengedett. Az ütőt nem emelhetik a játékosok térdmagasság fölé, a lövés előkészítése és kivitelezése is legfeljebb csípőmagasságban történhet. A szabálytalanságokat a futballhoz hasonlóan szabadütéssel, kiállítással és időbüntetéssel szankcionálják a játékvezetők.

 

Hasonló kategória

Hasonló termék

Iratkozz fel és sosem maradsz le!
Akciós hírlevél