Vissza

Összehasonlított termékek

Súlyos kérdés - Milyen súlyzót vegyek?

Egy súlyzó több szempontból is praktikus tud lenni: könnyen variálható, kis helyen elfér, és rengeteg gyakorlat végezhető vele. Noha azt hihetnénk, hogy a kézi súlyzók kizárólag a karok edzésére használhatóak, akár egy sima, háttámla nélküli székkel kiegészítve már a hát edzésére is lehetőségünk nyílik velük, arról meg már nem is beszélve, hogy a váll, a tricepsz és bicepsz formálásának legtökéletesebb eszközei. A kiválasztása viszont nem egyszerű, hiszen minden súlyzónak megvan az előnye, de mindet nem vihetjük haza. A mai cikkünkben abban próbálunk segíteni, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a vásárlásnál.

 

Súlyos kérdés - Milyen súlyzót vegyek?

Átmozgatáshoz, fitnesshez

Ha a cél az otthoni, nagyon visszafogott, inkább kardiózásba hajló testedzés, akkor célszerű fix súlyú, egykezes súlyzókat választani. A csendesebb használatra vágyók választhatnak belőle gumírozottat, de a klasszikus, krómozott bevonatú súlyzókból is széles a választék. Ennek a súlyzótípusnak a fő erénye, hogy nem kell rajta le- és felszerelni a tárcsákat, hiszen az egész egybe van öntve, így nem csak az otthoni rumlit spóroljuk meg, de tárcsák ide-oda pakolgatását is. 1 kezes súlyzó lévén érdemes őket párban vennünk, annak pedig, hogy 0,5 kilósat, vagy akár 50 kilósat veszünk, csak az erőnlétünk szab határt. Ha kardió mozgáshoz keresünk kiegészítőt, akkor nem muszáj 1-2 kilogramm fölé menni, mert hiába hangzik könnyűnek ennyi súly, a harmincadik emelésnél már ez is nagyon nehéz tud lenni. Ha szeretnénk néha többletterhelést adni magunknak, akkor a következő súlyzópárt legalább 1/4-edes, de maximum 1/2-es szorzóval vásároljuk meg, hogy ne erőltessük meg hirtelen az izmainkat. Ha szeretnénk többfélét - vagy akár egy sorozatot -, akkor érdemes egy súlyzóállványon is gondolkodni, ami nem csak szépen mutat, de sokkal könnyebbé teszi a súlyzók tárolását.


Egykezes súlyzó szettek és készletek

Az egykezes szettek előnye, hogy variálhatóságuknak köszönhetően a teljes edzés- és fejlődési ciklusunkon el tudnak kísérni. Ezek már inkább az izomtömeg növelésére szakosodott eszközök, amikre a 10 kilogrammos alsó súlyhatáruk is utal. A 10 kilogramból általában 2 kilogrammot nyom maga a rúd, ami egy kezdő számára ideális a bemelegítéshez, hogy aztán jöhessen a többi tárcsa is, egészen a 10 kilogrammig. Ha szettet választunk mindenképpen két darabot vegyünk belőle, mert az 5-10 kilogrammos terhelésnél érdemes kiegyenlíteni a test mindkét oldalát még akkor is, ha éppen csak az egyik karunkkal végzünk gyakorlatot. Ha van otthon edzőpadunk, akkor mindenképpen használjuk ki az "egykezezések" során, így még jobban át tudjuk mozgatni a karjainkat, és a megfelelő gyakorlatokkal (pl. lórúgás a tricepszre, vagy fűrészelés a hátizmokra) más izomcsoportokat is át tudunk mozgatni a karjainkon kívül. Az egykezes szettekből is elérhetőek a sima krómozott, acélból készült, gumírozott és cement töltésű műanyag tárcsák, úgyhogy ha nem csak az edzés a cél, de olyan súlyzót szeretnénk, ami illik az otthonunkhoz is, könnyen megtalálhatjuk azt a darabot, amit keresünk.



Kétkezes súlyzók

Ha az aerobikon és az egykezes súlyzós alakformáláson már túl vagy, és igazi bomba bicepszeket és vállat szeretnél, akkor a kétkezes súlyzók lesznek a legjobb barátaid. Az egykezesekkel ellentétben itt biztos, hogy a karjaid képesek lesznek az egyenletes terhelésre és a párhuzamos mozgásra, így sokkal szabályosabban tudod elvégezni a gyakorlatokat, ami a hatékony izomépítés egyik alapja. A kétkezes súlyzóknál is megvan a variálhatóság élménye, így a könnyebb terheléstől egészen a kifejezetten nehéz súlyokig is el lehet jutni. Ami még meghatározó a kétkezetes súlyzóknál az a súlyzó formája: az egyenes rúddal kiegészített szettek minden izomcsoportra jó hatást tudnak gyakorolni, de ha elemi erővel szeretnéd felvértezni a bicepszeidet, akkor érdemes egy francia rudat is rakni az egyenes rúd mellé, amit akár egy scott paddal is ki lehet egészíteni a nagyobb hatásfok eléréséhez. A kétkezes súlyzók szettben is kaphatóak, de egy rúd, és külön tárcsák megvásárlásával saját igényeinkre is kialakíthatjuk az otthoni szetteket.



Ketllebell, az örök sláger

Igen, ez az a fura alakú súly, amit az emberek lóbálni szoktak. A magyar - harangsúly - nevét is erről kapta, illetve a kolompra is kifejezetten hasonlító alakja miatt. A kettlebell nem csak egy edzésforma, de egy életstílus is egyben. Érdekes alakjának, és igényes kialakításának köszönhetően nem csak az izomzatod, de a lakásod is jól tud mutatni, ha bepakolsz belőle egy pár darabot. Az egy- és kétkezes súlyzókkal ellentétben a kettlebellnek más fogása van, így eltérő módon mozgatja át az izomzatot, amivel plusz fejlődést érhetsz el a sima súlyzós edzések mellett.

Kattints, és nézd meg a súlyzóinkat , amik között biztos, hogy ott lesz a kedvenced!

Hasonló termék

Iratkozz fel és sosem maradsz le!
Akciós hírlevél